Οι κρήτες το έκαναν πρώτοι

map of Crete from Cycling creta header 3
Ο καλύτερος χάρτης για την Κρήτη
31 Ιουλίου 2022
Sitia adventure mountain bike tour Crete cyclingcreta
Sitia Adventure
13 Μαρτίου 2023
 

Οι κρήτες το έκαναν πρώτοι

 

Για τι φημίζεται η Κρήτη; Τι έχουν κάνει οι Κρήτες πριν από οποιονδήποτε άλλο λαό στον κόσμο; Τι έκανε πρώτη η Κρήτη στον κόσμο; Διαβάστε παρακάτω για μια λίστα με τα πρώτα της Κρήτης.

Η Κρήτη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η γενέτειρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού,  για τις πανερμορφες παραλίες με καταγαλανα νερά, την όμορφη φύση της. Η Κρήτη είναι πλέον ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Κρητικοί υπερηφανεύονται ότι είναι «οι καλύτεροι στον κόσμο» όταν πρόκειται για ορισμένα κατορθώματα. Επίσης, δεν φοβούνται να πουν στους ανθρώπους για όλα τα σπουδαία πράγματα που πέτυχε αυτό το μικροσκοπικό νησί. Όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, έτσι και οι Κρήτες πιστεύουν ότι το έθνος τους είναι ανώτερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Λάβετε υπόψη ότι πολλά από αυτά τα πράγματα λέγονται για πλάκα και οι Κρητικοί δεν είναι όλοι εγωμανιακοί, αλλά κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην αστειεύονται καθόλου.

Λοιπόν,  εδώ είναι μια λίστα με μερικά πράγματα που έκανε πρώτα η Κρήτη!

 

Το πρώτο ρομπότ. Ο Tάλως.

Το πρώτο ρομπότ της ιστορίας ήταν ο Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης. Σύμφωνα με την μυθολογία κατασκευάστηκε από τον θεό Δία ή τον Ήφαιστο και δόθηκε ως δώρο στους Κρήτες για να προφυλάσσει το νησί από τους εισβολείς. Ο Τάλως περιπολούσε το νησί τρεις φορές κάθε μέρα και απωθούσε τα εχθρικά πλοία πετώντας τους τεράστιες πέτρες. Όσοι κατάφερναν να αποβιβαστούν τους έκαιγε με την καυτή του ανάσα ή τους αγκάλιαζε με το πυρακτωμένο του σώμα και τους έκαιγε. Τον Τάλω σκότωσαν οι αργοναύτες κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα. Το μοναδικό αδύνατο σημείο του ήταν μια βίδα στην φτέρνα του, που σφράγιζε την μοναδική φλέβα που περιείχε ιχώρ και διέτρεχε όλο του το σώμα. Με την βοήθεια της Μήδειας οι Αργοναύτες αφαίρεσαν την βίδα και όλο το αιθέριο υγρό χρυσό χύθηκε, θανατώνοντας τον.


 
 

Η πρώτη πτήση. Δαίδαλος και Ίκαρος.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Δαίδαλος ήταν ο πιο διάσημος Αθηναίος αρχιτέκτονας και τεχνίτης. Ο Δαίδαλος κατηγορήθηκε για το θάνατο του ανιψιού του Τάλως και εξορίστηκε από την Αθήνα. Κατέφυγε στην Κρήτη με τον γιο του Ίκαρο όπου τους υποδέχτηκε ο βασιλιάς Μίνωας.
Κατά την παραμονή του στο νησί και ενώ ήταν υπο την εύνοια του Μίνωα, ο Δαίδαλος κατασκεύασε πολλά σύνθετα έργα και έχτισε τον Λαβύρινθο, στον οποίο ήταν κλεισμένος ο μυθικός Μινώταυρος. Ο Μίνωας του απαγόρευσε να φύγει από την Κρήτη και τον φυλάκισε στον Λαβύρινθο. Κατάφερε να δραπετεύσει από το νησί φτιάχνοντας φτερά για αυτόν και τον γιο του, Ίκαρο, που τους βοήθησαν να πετάξουν και να ξεφύγουν από τον Μίνωα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της απόδρασης που ο Ίκαρος δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις του πατέρα του και πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο. Το κερί που κρατούσε τα φτερά του ενωμένα έλιωσε και ο Ίκαρος έπεσε στην θάλασσα και σκοτώθηκε.


 
 

Το πρώτο προφυλακτικό.


Ο Μίνωας είχε μια σύζυγο που την έλεγαν Πασιφάη, η οποία, κουρασμένος από την απιστία του, του έκανε ξόρκι που τον έκανε να εκτοξεύει φίδια και σκορπιούς κάθε φορά που εκσπερμάτιζε. Για να προστατεύσει τα κορίτσια με τα οποία έκανε έρωτα να σκοτωθούν από το θανατηφόρο σπέρμα του, ο Μίνωας έβαλε τον μεγάλο εφευρέτη της αυλής του, τον Δαίδαλο, να δημιουργήσει το πρώτο προφυλακτικό στον κόσμο από ουροδόχο κύστη κατσίκας.


 
 

Οι πρώτοι που καλλιέργησαν την Ελιά

Η Ελιά καλλιεργήθηκε πρώτη φορά για εμπορικούς χρήση στην Μινωική Κρήτη από το 3000 π.χ. και αποτέλεσε πηγή πλούτου για τους Μινωίτες. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις παραδόσεις τα ήθη τα έθιμα, την αρχιτεκτονική, την θρησκεία.


 
 

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τον Αθλητισμό

Οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν συστηματικά με τον αθλητισμό και την διοργάνωση αθλητικών αγώνων.

Από απεικονίσεις αθλημάτων σε αγγεία, νωπογραφίες και σφραγιδόλιθους φαίνεται ότι οι ασχολήθηκαν με την πάλη, την πυγμαχία, τα ταυροκαθάψια και τα ακροβατικά.

Ανάγλυφο ρυτό που βρέθηκε στην Αγία Τριάδα (Φαιστός), και χρονολογείται στο 16ο αιώνα π.Χ., χωρίζεται σε ζώνες με αναπαραστάσεις πυγμαχίας, πάλης και ταυροκαθαψίων.


 
 

Οι πρώτοι που επισκέφτηκαν την Αμερική

Μερικοί επιστήμονες, βασισμένοι σε διάλογο που έγραψε ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος, ο οποίος έζησε από το 46 έως το 119 μ.Χ. ισχυρίζοντε ότι οι Μινωίτες έφτασαν στην Αμερική εκατοντάδες χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο.
Ο σκοπός των ταξιδιών τους κατά την Εποχή του Χαλκού σχετιζόταν με το εμπόριο και τη μεταφορά χαλκού υψηλής ποιότητας από τη λίμνη Superior στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά.
Μετά τους Μινωίτες, οι Μυκηναίοι συνέχισαν το ταξίδι. Αργότερα, κατά την Εποχή του Σιδήρου, το ενδιαφέρον για την περιοχή μειώθηκε.


 
 

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τουαλέτες με νερό.

Οι Μινωίτες κατασκεύασαν εξελιγμένους υπόγειους πήλινους σωλήνες για την αποχέτευση και την ύδρευση. Η Πρωτεύουσα του Μινωικού πολιτισμού, η Κνωσός, διέθετε ένα καλά οργανωμένο σύστημα ύδρευσης για την εισαγωγή καθαρού νερού, την απομάκρυνση των λυμάτων και κανάλια όμβριων λυμάτων για υπερχείλιση όταν υπήρχε έντονη βροχόπτωση.
Οι αρχαίοι Κρήτες κατασκεύασαν πιθανώς την πρώτη εγκατάσταση έκπλυσης για την έκχυση νερού.

 


 
 

Οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν χώρους υγειονομικής ταφής

Η υγειονομική ταφή είναι μακράν η πιο μακροχρόνια μέθοδος διάθεσης απορριμμάτων από τον άνθρωπο. Οι αρχαιότερες ενδείξεις για χώρους υγειονομικής ταφής μπορούν να αναχθούν στο γ. 3.000 π.Χ. στην πρωτεύουσα Κνωσό της Κρήτης. Ο αρχαίοι Κρήτες πετούσαν τα στερεά σκουπίδια τους (συμπεριλαμβανομένων των κεραμικών φλιτζανιών κρασιού που τώρα πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για μία χρήση) σε μεγάλους λάκκους, οι οποίοι στη συνέχεια γεμίστηκαν με χώμα σε πολλά επίπεδα.

 


 

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82

https://greekreporter.com/2022/10/07/ancient-greeks-america-before-columbus/

https://hakaimagazine.com/news/did-ancient-greeks-sail-to-canada/

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_water_supply_and_sanitation

https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/636988-first-landfill-sites