Δάσος Ρούβα

CyclingCreta videos
19 Δεκεμβρίου 2016
Pediada of Heraklion easy mtb tour cyclingcreta - feature img
Γύρος της Πεδιάδας
22 Δεκεμβρίου 2016
rouvas-forest-feature-image-bike-tour-crete-min

Επική ποδηλασία βουνού στο πιο σημαντικό δάσος του νομού Ηρακλείου μόνο για έμπειρους ποδηλάτες

Σημείο έναρξης
Ζαρός
Απόσταση
35,5 χλμ
Υψομετρικά
1400 μέτρα ↑ / 1400 μέτρα ↓
Υψηλότερο/ Χαμηλότερο
1326 μέτρα / 321μέτρα
Διάρκεια
4,5 ώρες
Σημείο τερματισμού
Ζαρός

Highlights


  • το μοναστήρι Βροντήσι
  • η μαρμαρένια κρήνη έξω από το μοναστήρι
  • η μεγάλη ανάβαση
  • το δάσος του Ρούβα
  • το μονοπάτι
  • η κατάβαση έως τον Ζαρό
  • η καταπληκτική θέα
  • η λίμνη του Βότομου
  • το χωριό Ζαρός
Η διαδρομή αν και 35 χιλιομέτρων είναι ιδιαίτερα ζόρικη καθώς η συνολική ανάβαση είναι 1350μέτρα Η ανάβαση από τον Ζαρό έως το υψηλότερο σημείο στα 1307 μέτρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες off road αναβάσεις στην Κρήτη.

Στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής και αφού περάσουμε από την λίμνη του Ζαρού θα επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Βροντησίου. Οπωσδήποτε στάση για να γεμίσουμε τα παγούρια μας με νερό από την κρήνη έξω από το Μοναστήρι δίπλα στον αιωνόβιο Πλάτανο. Στην μαρμάρινη κρήνη απεικονίζονται οι Πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο, ο Παντοκράτορας και οι τέσσερις ποταμοί της Εδέμ . Λόγω της κρήνης, οι Τούρκοι ονόμαζαν το μοναστήρι Σαντριβανλί μοναστίρ.

Καθώς ανεβαίνουμε προς την κορυφή η θέα γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή. Ο κάμπος της Μεσαράς, τα Αστερούσια, το Λυβικό πέλαγος το Κεφάλι, τα Παξιμάδια. Στα 840 μέτρα ξεκινάει ένα πευκοδάσος που μας κρατά συντροφιά έως την κορυφή και μας παρέχει λίγη σκιά.

Από το υψηλότερο σημείο το Δάσος του Ρούβα μοιάζει μαγευτικό, μια μεγάλη λεκάνη 30.000 στρεμμάτων κατάφυτη με Πρίνους, Αζιλακους, Σφεντάμια, Κυπαρίσσια, Πλατάνια κ.α. Βόρεια δεσπόζει ο Σκίνακας και στην καρδιά τους Δάσους υπάρχει το μικρό ξωκλήσι της Ανάληψης όπου τελειώνει ο χωματόδρομος και ξεκινάει το μονοπάτι.

Προσοχή: το μονοπάτι από την Ανάληψη μέχρι το ξέφωτο του Αγίου Ιωάννη (από όπου ξεκινάει το Φαράγγι του Γάφαρη ή Αγίου Νικολάου) δεν είναι ξεκάθαρα σηματοδοτημένο σε όλο του το μήκος και είναι εύκολο να χάσουμε τον προσανατολισμό μας. Το μεγαλύτερο μέρος του μονοπατιού μπορεί να ποδηλατηθεί από τους έμπειρους ποδηλάτες, σε κάποια σημεία όμως είναι ασφαλέστερο να τα σπρώξουμε.

Στον Άγιο Ιωάννη στο κατώτερο σημείο του δάσους στο μεγάλο ξέφωτο με τα πλατάνια μπορούμε να ξαναγεμίσουμε τα παγούρια μας από την Βρύση και αφού ξεκουραστούμε να καβαλήσουμε ξανά τα ποδήλατα μας για μια τελευταία ανάβαση. Στην κορυφή υπάρχει ένα εντυπωσιακά μεγάλο μιτάτο . Από εδώ ξεκινάει ένας ασφάλτινος δρόμος που φτάνει ως την Γέργερη. Προσοχή δεν κατεβαίνουμε μέχρι την Γέργερη στα 600 μέτρα πάμε δεξιά και φτάνουμε έως τον Ζαρό από ένα χωματόδρομο που σε κάποια σημεία του περνάει από ένα χαλασά και απαιτεί λίγη παραπάνω προσοχή.

Αν μας έχουν μείνει ακόμα δυνάμεις μπορούμε να επισκεφτούμε την σκήτη του αγίου Ευθυμίου. Η θέα του χωριού από αυτό το σημείο είναι εκπληκτική

...και ανακαλύψτε την Κρήτη!

Χάρτης


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!

[Heateor-SC]

Facebook Comments