Γύρος της Πεδιάδας

rouvas-forest-feature-image-bike-tour-crete-min
Δάσος Ρούβα
19 Δεκεμβρίου 2016
old-man-show-the-way-to-cyclists-asterousia-mountains-crete
Άνθρωποι της Κρήτης
23 Δεκεμβρίου 2016
Share
Pediada of Heraklion easy mtb tour cyclingcreta - feature img

Πιθάρια και καπρικό

Σημείο έναρξης
Γαλενιανό
Απόσταση
26,5 χλμ
Υψομετρικά
291 μ↑ /291 μ ↓
Υψηλότερο / Χαμηλότερο
431μ / 296μ
Διάρκεια
2,5 ώρες
Σημείο τερματισμού
Γαλενιανό

Highlights


  • η φύση
  • τα χωριουδάκια
  • τα καφενεδάκια
  • τα ελαιόδενδρα

Περιγραφή

Η περιοχή του Καστελίου, Θραψανού, Βόνης στην επαρχία πεδιάδας είναι μια σχετικά επίπεδη περιοχή για τα δεδομένα της Κρήτη. Η ποδηλασία σε αυτή την περιοχή είναι εύκολη και τη συνιστούμε σε όσους ξεκίνησαν πρόσφατα το άθλημα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της γίνεται από βατούς επίπεδους χωματόδρομους και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για όσους θέλουν να την συντομεύσουν.
Τα σημεία που ανεβαίνουμε σε ύψωμα για να απολαύσουμε την θέα είναι λίγα, αλλά η θέα των βουνών τις Δίκτης, τα όμορφα χωριά, οι ελαιώνες και η ηρεμία της εξοχής αξίζουν τον κόπο με το παραπάνω.
Ο αρχαιολογικός χώρος Γαλατά δεν είναι επισκέψιμος. Η θέα από το ύψωμα του Γαλατά είναι πανοραμική αλλά η ανηφόρα αν και σύντομη είναι απότομη.
Σε όλα τα χωριά υπάρχουν μικρά μεζεδοπωλεία ή έστω ένα καφενείο για στάση και ξεκούραση. Στο Θραψανό τα περισσότερα καφενεία είναι κλειστά το πρωί (κυρίως στην κεντρική πλατεία όπου είναι και το ομορφότερο σημείο για να σταματήσουμε).
Αξίζει να κάνετε την διαδρομή την πρώτη Ιουλίου καθώς στον Γαλατα γίνεται η γιορτή του Καπρικού, σπεσιαλιτέ της περιοχής για την οποία είναι διάσημο το χωριό. Επίσης στις 16 Ιουλίου την παραμονή της Αγίας Μαρίνας χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται την Βόνη λόγω του Μοναστηριού.
Το καπρικό είναι ένας παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του χοιρινού στην Κρήτη (κάπρος είναι το αρσενικό γουρούνι). Το κρέας κόβεται σε μεγάλα κομμάτια, σιγοψήνεται σε ξυλόφουρνους και γίνεται πολύ νόστιμο και τραγανό. Το καλύτερο μέσο για να πάτε στον Γαλατα ή στην Βόνη και να δοκιμάσετε αυτή την λιχουδιά χωρίς να φοβάστε ότι θα πάθετε έμφραγμα είναι με ένα ποδήλατο.
Αν θέλετε να αγοράσετε πιθάρι ή στάμνα από το Θραψανό καλύτερα να πάτε με το αυτοκίνητο

...και εξερευνήστε την Κρήτη!

Χάρτες


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!

Φωτογραφίες