Η ταβέρνα της Μαρίας στην Βασιλική

washers & cable ties
Δεματικά και ποδήλατα
1 Ιουνίου 2016
apotiposi mountain bike tour feature image
Αβδού Κερά Αποτύπωση
31 Ιουλίου 2016
chochloi mpoumpouristoi

Η κρητική κουζίνα στα καλύτερα της

Κάθε ποδηλασία - εκδρομή, με τους φίλους μας στο Ανεβόλεμα, καταλήγει σε μια ταβέρνα. Σε μια ταβέρνα ή ένα καφενείο με παραδοσιακή Κρητική μαγειρική και φαγητά εποχής για να ξαναβρούμε τις θερμίδες που χάσαμε, να συζητήσουμε, να γελάσουμε. Και αφού αποφασίσουμε σε πιο μέρος της Κρήτης θα πάμε και σχεδιάσουμε την διαδρομή, μετά ψάχνουμε να βρούμε και την κατάλληλη ταβέρνα ή το καφενείο.

Εξαίρεση αποτελεί η Ταβέρνα της Μαρίας στην Βασιλική. Παρόλο που το χωριό Βασιλική βρίσκεται στους πρόποδες των Αστερουσιων όπου κάνουμε μερικές από τις ομορφότερες ποδηλασίες στην Κρήτη, όπως η Τρυπητή, η Μαρία με την καταπληκτική της κουζίνα είναι από μόνης της ένας σοβαρός λόγος για να κατέβουμε στην Μεσαρά.

Τα φαγητά απλά και παραδοσιακά όπως θα τα μαγείρευε κάθε γυναίκα σε ένα χωριό της Κρήτης αλλά τόσο νόστιμα και πλούσια σαν να τα φτιάξε μια μάνα που περιμένει τα παιδιά της για να τους κάνει το τραπέζι. Και έτσι αισθάνεστε σαν το σπίτι σας γιατί τόσο φιλόξενη και ευχάριστη είναι και αυτό κάνει την μαγειρική της αξέχαστη.

Την να πρωτοπεριγράψω και να μη μου τρέχουν τα σάλια, τους μπουμπουριστούς χοχλιούς, τον ξυνόχοντρο με τις μελιτζάνες, τις σαν τούρτες μεγάλες ομελέτες, τις μπάμιες ή τα κοκκινιστά κατσικάκια και τις σούπες. Και όλα τα υλικά από τους αγρότες της περιοχής και τους βοσκούς των Αστερουσίων, ντόπια, αγνά, εποχιακά.

Αν σας βγάλει ο δρόμος το καλοκαίρι στην Τρυπητή για μπάνιο στην επιστροφή κάντε μια στάση στην Βασιλική και στρώστε τραπέζι στην βεράντα με την καταπληκτική θέα της Μεσαράς και του Ψηλορείτη.

Φωτογραφίες

Που να την βρείτε

Μαρία Αυγουστάκη

 
[Heateor-SC]

Facebook Comments