Opsigias
31 December 2017Agios Myronas – Rizinia – Vathia
2 January 2018
The closest to Heraklion 100% mountain bike route
Distance short 25 km
Distance long 29.5 km
Altitude short 475m ↑ / 475m ↓
Altitude long 687m ↑ / 687m ↓
Max / Min points short 311m / 13m
Max / Min points long 399m / 13m
Duration short 2h
Duration long 2.5h
Σχετικά εύκολη διαδρομή που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο το κατάφυτο με ελιές και αμπέλια κρητικό τοπίο, τα βουνά και τα παραδοσιακά χωριουδάκια. Όσοι ψάχνουν μια προπονητική διαδρομή με πολλές εναλλακτικές χωρίς όμως να απομακρυνθούν από το Ηράκλειο θα την λατρέψουν.
Από το Καβροχώρι μέχρι και το Λουτράκι η διαδρομή ακολουθάει αγροτικούς χωματόδρομους δίπλα στον ποταμό Βαθειά χωρίς να έχει δύσκολες-παρατεταμένες ανηφόρες ή τεχνικά σημεία. Το τοπίο είναι χαρακτηριστικό της γύρω από το Ηράκλειο περιοχής (Paracandia για τους ενετούς) κατάφυτη με ελιές, αμπέλια και μικρούς κήπους με εσπεριδοειδή στις δυο πλευρές του ποταμού που σε κάποια σημεία σχηματίζει βαθιά φαράγγια.
Όσοι επιλέξουν να κάνουν την μακρινή διαδρομή και να επισκεφτούν το μοναστήρι της Καβαλλαράς θα εντυπωσιαστούν από την θέα αλλά και το όμορφο εκκλησάκι. Η εκκλησία «Κερά Καβαλλαρέα ή Καβαλλαρα» που ήκμασε τον καιρό της ενετοκρατίας οφείλει το όνομα της σε εικόνα που απεικονίζει την Φυγή της Παναγίας από την Αίγυπτο. Η Παναγία εικονίζεται καθισμένη πάνω σε γάιδαρο (καβαλάει) κρατώντας στην αγκαλιά της τον Χριστό βρέφος και ο Ιωσήφ τους συνοδεύει στον δρόμο για την Αίγυπτο. Συνδέεται με την εορτή της συνάξεως της Θεοτόκου την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων αλλά αφότου το μοναστήρι έπαψε να λειτουργεί η πανηγυρική εορτή μεταφέρθηκε από τις 26 Δεκεμβρίου την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της εβδομάδας του Πάσχα). Σήμερα γίνεται λειτουργία και την επομένη των Χριστουγέννων. Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.
Η κατάβαση από την Καβαλλαρά στο φαράγγι γίνετε από ένα παλιό δρόμο με μεγάλη κλίση που δεν χρησιμοποιείται πλέον. Το μονοπάτι είναι πανέμορφο αλλά αν δεν είστε έμπειρος ποδηλάτης ίσως είναι καλύτερα να κατέβετε από το ποδήλατο και να περπατήσετε ή να επιστρέψετε στο φαράγγι από τον ίδιο δρόμο που ανεβήκατε.
Στην κατάφυτη με πλατάνια θέση Κουτσουνάρι μέσα στο μικρό φαράγγι από όπου περνάνε τόσο η σύντομη όσο και η μακρινή διαδρομή υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό. Αυτό το μικρό τμήμα δίπλα στις απόκρημνες ακκαλιέργειτες πλαγιές των ανατολικών υπερώων του Ψηλορείτη μέχρι το Μονιανό φαράγγι είναι από το αγαπημένα μας. Εδώ υπάρχουν δύο πόρτες–φράχτες για να κρατάνε τα πρόβατα μακριά από τις καλλιέργειες και για αυτό πρέπει να τις κλείνουμε. Αμέσως μετά το Μονιανό φαράγγι υπάρχει μια τσιμεντένια ανηφόρα 500 μέτρων η οποία είναι και η δύσκολη της διαδρομής. Από εδώ και πέρα ο δρόμος της επιστροφής μέσω των χωριών Μονής και Τυλίσσου είναι πλέον εύκολος. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Χυμευτού πριν την Μονή κάτω από ένα αιωνόβιο πλατάνι υπάρχει επίσης πηγή με πόσιμο νερό.
Στα χωριά Τύλισο και Μονή υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία στα οποία μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη στάση για καφές. Ιδανική ημέρα είναι η 5 Δεκεμβρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου πολιούχου της Τυλίσου. Μετά τον Εσπερινό γίνεται εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με κέρασμα «τηγανιτό μπακαλιάρο με σκορδαλιά», τοπικά εδέσματα και κρασί. Το έθιμο είναι συνδεμένο με το παρωνύμιο «μπακαλιάροι» που έχουν δώσει τα γύρω χωριά στους κάτοικους της Τυλίσου καθώς παλαιότερα μάζευαν από την γύρω περιοχή αχινοπόδια τα οποία πουλούσαν στο μεγάλο Κάστρο, το Ηράκλειο. Με τα χρήματα που κέρδιζαν αγόραζαν παστό μπακαλιάρο για τις οικογένειες τους.
Η Τύλισσος είναι ένα από τα χωριά της Κρήτης που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το μινωικό της όνομα στο πέρασμα του χρόνου αλλά και την τοποθεσία της καθώς έχει κτιστεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Στην βόρειο ανατολική πλευρά του χωριού θα περάσετε από τον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσσου ο οποίος όμως είναι κλειστός. Η αρχαία πόλης της Τυλίσσου ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας αγρότης το 1906 βρήκε στο χωράφι του τέσσερις μεγάλους λέβητες τους οποίους πούλησε σε εργαστήριο ενός χαλκουργού στο Ηράκλειο. Η ομάδα του αρχαιολόγου Ιατρού Ιωσήφ Χατζηδάκη (ενός από τους ιδρυτές της αρχαιολογικής σχολής Ηρακλείου και του Μουσείου Ηρακλείου) τους είδε και τους αγόρασε για το μουσείο, οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1912
Ο ποταμός Βαθειάς πηγάζει από το χωριό Γωνιές. Αφού περάσει το Γωνιανό και το Μονιανό φαράγγι καταλήγει στον Γαζανό ποταμό στην θέση Μπιμπίκη όπου σμίγει με τον ποταμό Ξενικάδο. Τις ημέρες με πολύ έντονη βροχόπτωση είναι προτιμότερο να αποφύγετε την διαδρομή καθώς το ποτάμι γίνεται ορμητικό και η διάσχιση του είναι δύσκολη.
Η διαδρομή ξεκινάει από το Καβροχώρι. Αν επιλέξετε να ξεκινήσετε από το Ηράκλειο με το ποδήλατο καλύτερα να έλθετε από τον δρόμο της Αμμουδάρας λόγω λιγότερης κίνησης.
...and explore Crete on your own!
Download this route for FREE in any file format available!