Εικονοστάσια

why they hang bottles on trees in Crete
Μπουκαλόδενδρα
14 Ιανουαρίου 2018
climbers at kedros mountain gerakaria crete
Τι πρέπει να κάνετε όταν επισκεφτείτε την Κρήτη
1 Φεβρουαρίου 2018
 

Ανάψτε το καντηλάκι εις μνήμη

 

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του ελληνικού οδικού δικτύου είναι τα εικονοστάσια στις άκρες των δρόμων. Τα εκκλησάκια, όπως τα λένε ορισμένοι υπάρχουν παντού, δεν έχει σημασία αν ο δρόμος είναι στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης ή σε χωριουδάκι, στις μεγάλες εθνικές οδούς ή στο βουνό σε κακούς χωματόδρομους. Τα εικονοστάσια είναι μια προσφορά- έκφραση ευγνωμοσύνης στο θείο αυτών που είχαν ένα ατύχημα.

Τα περισσότερα είναι μεταλλικά αλλά μπορεί και να είναι φτιαγμένα από κάθε λογής υλικό, με πετραδάκια ή μαρμάρινα, κτισμένα με τούβλα, γύψινα ή με πλαστικά πάνελ. Εσωτερικά έχουν μια εικόνα αγίου, ένα μπουκάλι λάδι και σπίρτα για να ανάβουν οι περαστικοί το καντήλι εις μνήμη. Τα περισσότερα είναι σκουριασμένα και ρημαγμένα κανείς δεν γνωρίζει πια για ποιο λόγω βρίσκονται εκεί.

Στα χωριά τα εικονοστάσια είναι πιο περιποιημένα, σχεδόν πάντα κάποιος θα περάσει να ανάψει το καντηλάκι. Τα πιο σύγχρονα είναι στολισμένα με χρυσά γράμματα, επιγραφές, καντηλάκια με μπαταρίες που φορτίζουν από τον ήλιο, πλαστικά λουλούδια, ανεξίτηλες φωτογραφίες και μαντινάδες. Τα πιο τραγικά είναι τα εικονοστάσια αφιερωμένα σε νέους. Στολισμένα με κουκλάκια, αγαπημένα αντικείμενα και φρέσκα λουλούδια που ανανεώνονται συνεχώς. Ποιος όμως μπορεί να κρίνει τον πόνο της ανθρώπινης ψυχής και την ανάγκη να επικοινωνήσει με αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν.

Για τους περισσότερους τα εκκλησάκια είναι μια ένδειξη της επικινδυνότητας του δρόμου. Υπάρχουν σημεία με 2-3 εκκλησάκια μαζεμένα σε μια μεριά του δρόμου, εκεί καλύτερα να κόψουμε ταχύτητα.

 
[Heateor-SC]

Facebook Comments