Γιουχτάκι

flowery crete header yello artikes
Ανθισμένη Κρήτη
23 Ιανουαρίου 2017
stone village feature img
Πέτρινο χωριό
11 Φεβρουαρίου 2017
giouchtas giouchtaki mountain bike tour Crete Greece

Όμορφη ποδηλασία στους δυτικούς πρόποδες του Γιούχτα με έναρξη από το Ηράκλειο, χωρίς αυτοκίνητο.

Σημείο έναρξης
Ηράκλειο
Απόσταση
27.2 χλμ
Υψομετρικά
617 μ ↑ / 617 μ ↓
υψηλότερο / χαμηλότερο
440 μ / 41 μ
Διάρκεια
2,5 ώρες
Σημείο τερματισμού
Ηράκλειο
Μια από τις ποδηλασίες που ξεκινούν κατευθείαν από το Ηράκλειο χωρίς την χρήση αυτοκινήτου. Η ποδηλασία δεν είναι μεγάλη αλλά υπάρχουν κάποιες ανηφόρες που θα μετανιώσουμε που τη κάναμε, αλλά μόλις φτάσουμε στην κορυφή (αν το κατορθώσουμε χωρίς να σπρώξουμε το ποδήλατο) θα νοιώσουμε μεγάλη ικανοποίηση.

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής μια μικρή κοιλάδα με κήπους, ελιές και αμπέλια είναι εξαιρετική για προθέρμανση την οποία θα χρειαστούμε. Την πρώτη φόρα που περάσαμε από εδώ δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει μια τόσο όμορφη περιοχή τόσο κοντά στο Ηράκλειο. Η κοιλάδα όπου έρχονται πολλοί δρομείς για προπόνηση καταλήγει με μια πολύ σκληρή τσιμεντένια ανηφόρα στις Βασιλειές.

Μετά τον Άγιο Βλάσση θα ανέβουμε τη δεύτερη ανηφόρα προς Γιούχτα Θα περάσουμε αρχικά από το Μετόχι Τρανταλλίδι το οποίο σύμφωνα με τον Ν. Ψυλλάκη ήταν μοναστήρι το οποίο όμως τώρα έχει μετατραπεί σε στάνη. Λίγα μέτρα ακόμα και φτάνουμε στην Δυτική ρίζα του Γιούχτα. Το βουνό του Διά δεσπόζει επιβλητικό σαν πελώριος γίγαντας που απολαμβάνει τον αιώνιο ύπνο του. Αυτό το τμήμα της διαδρομής μέχρι να συναντήσουμε ξανά την άσφαλτο που οδηγεί πίσω στον Άγιο Βλάσση είναι και το ομορφότερο. Η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εντυπωσιακή. Βόρεια το μεγάλο Κάστρο, δυτικά οι λοφοσειρές του Ηρακλείου, τα βουνά Κουδούνι, Σκίνακας, Στρούμπουλας, νότια το Τέμενος και δυτικά οι επιβλητικές ορθοπλαγιές του Γιούχτα και αν είμαστε τυχεροί ίσως να χαζέψουμε και τους γύπες που φωλιάζουν στα απόκρημνα βράχια. Η δυτική απόκρημνη πλαγιά του βουνού ονομάζεται «Των Καλογράδων τα κελιά» καθώς εκεί υπήρχε η Μονή του Σωτήρος όπου έμεναν καθολικές μοναχές και πολλοί πιστεύουν ότι ήταν το ερημητήριο του αγίου Παύλου.

Αφού φτάσουμε στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 441 μέτρα θα αντικρίσουμε τη Ρόκα. τον επιβλητικό βράχο όπου ο Νικηφόρος Φωκάς έκτισε το κάστρο Τέμενος και μετέφερε την πρωτεύουσα της Κρήτης όταν απελευθέρωσε το νησί από τους Άραβες το 960μ.χ (σημερινό χωριό Προφήτης Ηλίας). Λίγο πιο κοντά το Γιουχτάκι ένας παρόμοιος αλλά λίγο μικρότερος βράχος. Η κατάβαση μέχρι τη άσφαλτο απαιτεί προσοχή καθώς σε κάποια σημείο καθώς ο δρόμος είναι κατεστραμμένος.

Όταν φτάσουμε ξανά στην άσφαλτο ποδηλατούμε βόρεια και περνάμε από τα χωριά Άγιο Σύλλα και ξανά από τον Άγιο Βλάση. Η επιστροφή στην πλατία Σινάνι γίνεται από χωματόδρομο περνώντας από την Λοφούπολη.

...και ανακαλύψτε την Κρήτη!

Χάρτες


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!

[Heateor-SC]

Facebook Comments