Ελούντα Βρουχάς

apotiposi mountain bike tour feature image
Αβδού Κερά Αποτύπωση
31 Ιουλίου 2016
barista-at-lasithi-plateau-crete-traditional-cafe
Ο καλύτερος καφές στην Κρήτη
16 Οκτωβρίου 2016
eloundas vrouchas bike tour crete

Η καλύτερη διαδρομή για να θαυμάσετε την ομορφιά της περιοχής της Ελούντας και το νησί της Σπιναλόγκας

Σημείο έναρξης
Ελούντα
Απόσταση
24 χλμ
Υψομετρικά
568 μ ↑ / 568 μ ↓
Υψηλότερο / Χαμηλότερο
308 μ / 1μ
Διάρκεια
2 ώρες
Σημείο τερματισμού
Ελούντα

Περιγραφή

Η ποδηλασία ξεκινάει από την Πλατεία της Ελούντας με χαλαρή προθέρμανση μέχρι την Πλάκα. Λίγο πριν την Πλάκα περνάμε από το πιο κοντινό σημείο με την Σπίναλόγκα όπου μπορούμε να χαζέψουμε το μικρο νησί με το Ενετικό φρούριο που κάποτε είχε χρησιμοποιηθεί ως τόπος εξορίας τον Λεπρών.

Το ομορφότερο τμήμα της διαδρομής είναι ο χωματόδρομος δίπλα στην θάλασσα από την Πλάκα, μέχρι τις ανεμογεννήτριες. Η οδήγηση δίπλα στην θάλασσα και η θέα της Σπιναλόγκας, της Οξάς και του κόλπου της Ελούντας είναι μαγευτικά.

Στις ανεμογεννήτριες αν έχετε δυνάμεις μπορείτε να κατεβείτε μέχρι στον Αφορεσμένο. Ο δρόμος είναι χωμάτινος αλλά αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στον Φάρο για να αγναντέψετε την απεραντοσύνη της θάλασσα.

Κατά την επιστροφή ακριβώς πριν από το εκκλησάκι στα δεξιά ακολουθείστε το παλιό καλντερίμι για να πάτε μέχρι τον Βρουχά και καθίσετε σε ένα καφενεδάκι για να απολαύσετε ένα καφέ πριν επιστρέψετε στην Πλάκα.

Ο δρόμος από τον Βρουχά μέχρι την Πλάκα είναι ασφάλτινος, έχει φανταστική θέα και είναι πολύ κατηφορικός και γρήγορος. Προσοχή στα αυτοκίνητα.

Στην τελευταία στροφή πριν φτάσουμε στην Πλάκα μπαίνουμε δεξιά στον χωματόδρομο για να πάμε στα χωριά Άνω και Κάτω Πινές. Ο δρόμος αρχικά είναι γεμάτος κροκάλες καθώς είναι κοίτη ρεματιάς αλλά μετά από λίγο το οδόστρωμα γίνεται καλύτερο αλλά έχει και τμήματα με μεγάλες κλίσεις στις οποίες οι αρχάριοι θα σπρώξουν τα ποδήλατα τους. Από τις Πινές ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο, περνάμε δίπλα από ένα εντυπωσιακό φαράγγι και Φτάνουμε στην Πάνω Ελούντα. Οπωσδήποτε πρέπει να μπούμε μέσα στο χωριό, να ποδηλατήσουμε στα στενά δρομάκια και να κατέβουμε στην Ελούντα από το παλιό καλντερίμι.

Αν θέλετε να κολυμπήσετε το καλύτερο μέρος είναι να περάσετε στο νησάκι Κολοκύθα και να κατεβείτε στην μικρή παραλία. Δυστυχώς τα καλοκαίρια έρχονται τα καραβάκια γεμάτα με τουρίστες και υπάρχει πολυκοσμία. Μετά το μεσημέρι η παραλία θα είναι πολύ πιο ήσυχη σας.

...και ανακαλύψτε την Κρήτη!

Χάρτες


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!

Φωτογραφίες

[Heateor-SC]

Facebook Comments