Μπουκαλόδενδρα

kapetaniana kofinas koudoumas mountain bike tour Crete Kreta feature
Καπετανιανα Κόφινας Κουδουμάς
11 Ιανουαρίου 2018
Εικονοστάσια
26 Ιανουαρίου 2018
why they hang bottles on trees in Crete
 

Μπύρες, κρασί και νερό στα δένδρα

 

Ακόμα ένα περίεργο που θα δείτε στην Κρήτη είναι δένδρα από τα κλαδιά των οποίων τους κρέμονται μπουκάλια. Δεν πρόκειται για κάποιο ενδημικό δένδρο το οποίο ευδοκιμεί μόνο στην Κρήτη αλλά για τις μουριές ή όπως τις λένε οι κρητικοί Μουρνιές και θα το δούμε κυρίως σε αυλές σπιτιών, πλατείες και καφενεία από τον Δεκέμβριο έως και μέσα Απριλίου.

Τα μπουκάλια κρεμιούνται από τα λεπτά κλαδιά των Μουρνιών που είχαν μεγαλώσει το τελευταίο έτος και είναι ακόμα ευλύγιστα. Με το βάρος των μπουκαλιών τα κλαδιά δεν θα μεγαλώσουν προς τα πάνω αλλά οριζόντια. Όταν οι μουρνιά θα κλαδευτεί θα κοπούν όλα τα κλαδιά με κατεύθυνση προς τα πάνω και θα παραμείνουν αυτά με οριζόντια κατεύθυνση τα οποία έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει πιο άκαμπτα. Το δένδρο πλέον έχει αποκτήσει σχήμα ομπρέλας.

Την άνοιξη όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα φύλλα στο δένδρο θα έχει γίνει μια τέλεια φυσική ομπρέλα για τον ήλιο που θα προσφέρει απλόχερα τον ίσκιο και τα μούρα της χωρίς το φόβο ότι θα σπάσει από τους δυνατούς ανέμους.

Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια την γιαγιά μου να κάθετε τα μεσημέρια του καλοκαιριού κάτω από τον πλατύ ασκιανό της μουρνιάς με τις γειτόνισσες, να πλέκουν τα πλεκτά τους και να συζητάνε. Και εμείς σκαρφαλωμένοι στα κλαδιά της μουριάς για να φάμε τα γλυκά μούρα.

 
 

Η μουριά

Η μουριά είναι ένα από τα πιο συχνά δένδρα που στις αυλές σπιτιών και στις πλατείες στην Κρήτη. Πλέον χρησιμοποιούνται για τον πλούσιο ίσκιο που προσφέρουν.

Υπάρχουν δύο είδη μουρνιάς.
Mura Alba:παράγει τα άσπρα μούρα και μεταφέρθηκε από την Ασία στην Ελλάδα από μοναχούς μαζί με αυγά μεταξοσκώληκα κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Παλαιότερα κάθε οικογένεια στην Κρήτη παρήγαγε το δικό της μετάξι, με τα φύλλα της μουρνιάς τάιζαν τους μεταξοσκώληκες.

Mura nigra: παράγει τα μαύρα μούρα που είναι επίσης πεντανόστιμα. Και αυτή εισήχθηκε από την Ασία αλλά πολύ παλαιότερα πριν τον Τρωικό πόλεμο.

[Heateor-SC]

Facebook Comments