Αβδού Κερά Αποτύπωση

chochloi mpoumpouristoi
Η ταβέρνα της Μαρίας στην Βασιλική
16 Ιουλίου 2016
eloundas vrouchas bike tour crete
Ελούντα Βρουχάς
26 Αυγούστου 2016
apotiposi mountain bike tour feature image

Σύντομη ποδηλασία βουνού γύρω από 3 φαράγγια, καταπληκτική θέα και ζόρικες ανηφόρες

Σημείο έναρξης
Αβδού
Απόσταση
15.3 χλμ
Υψομετρικά
511μέτρα↑ / 511 μέτρα ↓
Υψηλότερο/ Χαμηλότερο
719 μέτρα / 255 μέτρα
Διάρκεια
2ώρες
Σημείο τερματισμού
Αβδού

Highlights


  • η δύσκολη ανάβαση
  • η καταπληκτική θέα
  • τα τρία φαράγγια Αμπελου Ρόζας & Εμπασάς
  • τα παραδοσιακά χωριά Κερά, Γωνιές, Αβδού
  • το δροσερό νερό από την πηγή
  • τα καφενεδάκια
  • το μοναστήρι της Κεράς
Στις βόρειες πλαγιές των βουνών της Δίκτης κάτω από της κορυφές Καρφί και Λουλουδάκι και μεταξύ των χωριών Αβδού, Γωνιών και Κεράς τρία φαράγγια της Αμπέλου, Ρόζας και Εμπασάς συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Το μεγαλύτερο φαράγγι της Αμπέλου μπορούμε να το ποδηλατήσουμε και να ανεβαίνουμε στο χωριό Κερά. Η ανάβαση δεν είναι εύκολη, αν και μεγάλα τμήματα του δρόμου είναι στρωμένα με τσιμέντο υπάρχουν πολλές δύσκολες ανηφόρες με σαθρό οδόστρωμα και μειωμένη πρόσφυση. Παρά την δυσκολία όμως η ομορφιά του τοπίου και η θέα που όσο ανεβαίνουμε γίνεται όλο και πιο εντυπωσιακή θα μας αποζημιώσουν. Και αφού φτάσουμε στην κορυφή και κάνουμε μια σύντομη στάση στην Κερά για καφέ ή αναψυκτικό ακολουθεί μια κατάβαση με εξίσου εντυπωσιακή θέα.

Η ανάβαση ξεκινάει από το χωριό Αβδού και γίνεται αντίθετα από την φορά των δεικτών του ρολογιού. Πριν περάσουμε τα τελευταία σπίτια στο Αβδού στα δεξιά υπάρχει ασφαλτόδρομος με ένα μπλε σήμα της τροχαίας με ένα ποδηλάτη. Ακολουθώντας τα σήματα, τα οποία τοποθετήθηκαν από την ομάδα μας το Ανεβόλεμα πριν από περίπου δέκα χρόνια, θα φτάσουμε μέχρι την Κερά.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχει πηγή με δροσερό πόσιμο νερό.

Αν έρχεστε στην περιοχή για πρώτη φορά θα σας προτείναμε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Κεράς της Καρδιώτισσας ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης. Σύμφωνα με την παράδοση στο μοναστήρι της Κεράς υπήρχε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Η κερά η Καρδιώτισσα» την οποία οι Τούρκοι έκλεψαν τρεις φορές και την μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη αλλά η εικόνα πάντα επέστρεφε πίσω. Την τρίτη φορά την έδεσαν με αλυσίδες σε μια μαρμάρινη κολόνα. Όταν η εικόνα επέστρεψε στο μοναστήρι ακούμπησε σε ένα απόκρημνο βράχο στον οποίο έχει μείνει το αποτύπωμα της. Το μέρος αυτό ονομάζεται αποτύπωση και έχει κτιστεί ένα μικρό εκκλησάκι. Σήμερα οι πιστοί που επισκέπτονται το μοναστήρι τυλίγουν γύρω από το σώμα τους της αλυσίδα για να δοκιμάσουν την πίστη τους.

...και εξερευνήστε την Κρήτη!

Χάρτες


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!

Φωτογραφίες

[Heateor-SC]

Facebook Comments