King of Psiloritis (July 2018)
1 Ιουλίου 2018
Ανάβαση Σκίνακα με την υποστήριξη της Cyclingcreta
2 Οκτωβρίου 2020
Agios Niktitas Apomoni feature img

Άγιος Νικήτας

Εξαιρετικά όμορφη αλλά δύσκολη ποδηλασία βουνού στα Αστερούσια και το καταπληκτικό φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα

Αφετηρία
Αχεντριάς
Απόσταση
28 χλμ
Υψομετρικά
977m ↑ / 977m ↓
Υψηλότερο / Χαμηλότερο
882m/ 83m
Χρόνος ποδηλασίας
3 ώρες
Τερματισμός
Αχεντριάς
Τα Ανατολικά Αστερούσια είναι άγονα, πετρώδη, σκληρά αλλά πανέμορφα. Σε αντίθεση με τον Κουδουμά όπου το μικρόκλιμα νότια του Κόφινα δημιουργεί ένα μεγάλο πευκόδασος, εδώ κυριαρχούν το θυμάρι και οι αστιβίδες που μετατρέπονται σε μικρές, πυκνές και αγκαθωτές μπαλίτσες για να να προστατεύσουν την λιγοστή υγρασία του εδάφους και να αποτρέψουν τις επιθέσεις των πεινασμένων αιγοπροβάτων. Λιγοστές μικρές πράσινες οάσεις με σφάκες ξεπροβάλλουν μέσα στις ρεματιές όπου υπάρχει λίγο περισσότερη υγρασία ή τρεχούμενο. Σε αυτές τις μικρές οάσεις δίπλα στον γιαλό όπου υπήρχε νερό έκαναν παλαιότερα στάση για ανεφοδιασμό τα Καράβια από την Ανατολή. Μια μικρή όαση είναι και το φοινικόδασος του Άγιου Νικήτα που τροφοδοτείται από την πηγή Κεφαλοβρύση μια πηγή νερού σταθερής ρο'ής δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Σύμφωνα με μια θεωρία τα φοινικοδάση της Κρήτης δημιουργήθηκαν από τα κουκούτσια των χουρμάδων που έτρωγαν οι Φοίνικες έμποροι κατά την στάση του για νερό στις πηγές

Παλαιότερα οι κάτοικοι του Αχεντριά για να κατέβουν στον γιαλό, στον Άγιο Νικήτα και τον Άγιο Αντώνιο χρησιμοποιούσαν το μονοπάτι που περνούσε από τον Τούρκου Λάκκο, αργότερα κατασκευάστηκε ο δρόμος από την Απομονή αλλά εγκαταλείφθηκε όταν φτιάχτηκε ο νέος δρόμος πριν από τριάντα χρόνια περίπου. Σήμερα ο δρόμος είναι σχεδόν κατεστραμμένος αλλά πανέμορφος. Η κατάβαση είναι μόνο για καλούς ποδηλάτες.
Η Ανάβαση με το αυτοκίνητο μέχρι το χωριό Αχεντριάς από τον αυτοκινητόδρομο είναι δύσκολη αλλά αξίζει τον κόπο, ο φιδίσιος, απότομος και στενός δρόμος με την καταπληκτική θέα είναι μοναδικός. Ο Αχεντριάς είναι το μεγαλύτερο χωριό στα Αστερούσια. Στο χωριό λειτουργούν δυο καφενεία στα οποία μπορείτε και να πιείτε ένα καφέ πριν ξεκινήσετε την ποδηλασία.

Αν θέλετε να κάνετε μια στάση μπορείτε να κατεβείτε μέχρι τον οικισμό Μαριδάκι υπάρχει καφενείο. Το καφενείο του Σταύρου λειτουργεί όλο τον χρόνο

Αχεντρίας

Μια από τις πρώτες αναφορές στον Aχεντριά είναι με το όνομα Ochiendrea . Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από την όχεντρα όπως λένε οι Κρητικοί την έχιδνα (οχιά). Οχεντριάς λοιπόν, που πρέπει να είναι και η σωστή ονομασία , σημαίνει τον τόπο με τις πολλές οχιές


Η κατάβαση μέχρι την παραλία γίνεται από την Απομονή ,τον παλιό δρόμο που πλέον δεν χρησιμοποιείται. Σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι κατεστραμμένος. Η κλίση είναι μεγάλη και ο δρόμος πολύ σαθρός. Η θέα μοναδική.


Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα αποτελείται από φοίνικες του είδους theophrastis. O Κρητικός Φοίνικας ή Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) είναι ένας μικρός φοίνικας, ενδημικός της ανατολικής Μεσογείου, με πολύ περιορισμένη εξάπλωση, κυρίως στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Βάι, στην Πρέβελη και στα Αστερούσια.


Ο Άγιος Νικήτας θεωρείται ο προστάτης Άγιος των θυμάτων των πειρατών. Για αυτό οι Κρητικοί έχτιζαν τους ναούς του κοντά στις ακρογιαλιές. Όπως και στο Φραγκοκάστελλο έτσι και εδώ ακούγεται ο θρύλος την όμορφης κρητικοπούλας που την απήγαγαν οι πειρατές για σκλάβα. Μετά από ένα χρόνο ή παραπάνω ο Άγιος Νικήτας την έφερε πίσω.


Η κλίση στο πρώτο τμήμα της ανάβασης είναι μεγάλη. Κάποιοι θα σπρώξουν το ποδήλατο τους.

 

Χάρτης


Ασφαλτόδρομος


Χωματόδρομος


Μονοπάτι


Σπρώξιμο / κουβάλημα


Εναλλακτική διαδρομή

 

Κατεβάστε την διαδρομή σε οποιαδήποτε μορφή αρχείου!

...και ανακαλύψτε την Κρήτη!

Facebook Comments