Μινωική διαδρομή

gypaetus-feature-image-min
Γυπαετός
4 Δεκεμβρίου 2016
meles-meles-arcalus
Το θεριό της Κρήτης
15 Δεκεμβρίου 2016
gypaetus-feature-image-min
Γυπαετός
4 Δεκεμβρίου 2016
meles-meles-arcalus
Το θεριό της Κρήτης
15 Δεκεμβρίου 2016

Επική ποδηλασία στην βόρειες παρυφές των βουνών της Δίκτης που κυκλώνει το βουνό Λουλουδάκι και περνάει από τις δυο βορινές εισόδους του Οροπεδίου, το Σελλί της Αμπέλου και το Μνήμα του Τσούλη.

Σημείο έναρξης
Αβδού
Απόσταση
36.5 χλμ
Υψομετρικά
1050 μέτρα ↑ / 1050 μέτρα ↓
Υψηλότερο/Χαμηλότερο
1080 μέτρα / 225 μέτρα
Διάρκεια
4 ώρες
Σημείο τερματισμού
Αβδού

Highlights


  • η πανοραμική θέα
  • η πανέμορφη φύση
  • τα φαράγγια: Βατονερό, Αμπέλου και Ρόζας
  • οι γύπες
  • το δροσερό νερό από την πηγή
  • το Οροπέδιο Λασιθίου
  • η κατάβαση μέσα από το φράγγι της Αμπέλου
Η ποδηλασία ξεκινάει από το χωριό Αβδού 17 χιλιόμετρα από την Χερσόνησο. Μόλις μπούμε στο χωριό και αμέσως μετά το πρώτο καφενείο στα δεξιά, υπάρχει ταμπέλα προς την Αγία Φωτεινή και το ξενοδοχείο Βελάνι. Ακολουθούμε τον δρόμο που ενώνει το Αβδού με την Κασταμονίτσα (όχι προς την Αγία Φωτεινή ή το Βελάνι). Από εδώ ξεκινάει μια παρατεταμένη ανάβαση 900 μέτρων με 2-3 μόνο πολύ μικρά κατηφορικά κομμάτια για να πάρουμε ανάσα αλλά με υπέροχη φύση και καταπληκτική θέα.

Μετά από 2 χλμ ξεκινάν οι ζόρικες ανηφόρες που σε συνδυασμό με το σαθρό οδόστρωμα (κυρίως το καλοκαίρι που περνάνε τα σαφάρι) γίνονται ακόμα δυσκολότερες. Πρώτη στάση στην Μεσάδα στην εκκλησία του Άι Γιώργη. Εδώ υπάρχει πόσιμο νερό (όχι όλο τον χρόνο) και ίσκιος για να ξεκουραστούμε. Η εκκλησία βρίσκεται μπροστά από την έξοδο του φαραγγιού Βατονερό και ακριβώς πάνω από το σημείο που αναβλύζουν τα νερά του Οροπεδίου που ταξιδεύουν από τον Χώνο υπογείως.. Λίγο πιο πέρα 100 μέτρα ανατολικότερα ξεκινάει το Μινωικό μονοπάτι. Ένα καταπληκτικό Μινωικό μονοπάτι χιλιάδων ετών (το πιο καλοχτισμένο που έχουμε συναντήσει ως τώρα στην Κρήτη) το οποίο οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν μέχρι πριν 60 χρόνια για να μεταφέρουν τα ζώα και τα προϊόντα τους από το Λασίθι στον Κάμπο (δεν ποδηλατιέται).

Μετά τον Άι Γιώργη οι ανηφόρες μαλακώνουν και ανεβαίνουμε λίγο πιο εύκολα μέχρι το όριο των ελιών το σημείο που σταματάνε οι καλλιέργειες και ξεκινάει το βουνό, το βασίλειο της κατσίκας και του Γύπα. Στο σημείο που ο δρόμος μας συναντάει τον δρόμο που έρχεται από την Κασταμονίτσα υπάρχει μια ξύλινη ταμπέλα παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε για την κορυφή. Αν δεν έχουμε αρκετό νερό μπορούμε να προχωρήσουμε 200 μέτρα μέχρι τον τοίχο το μικρό χωριό που έχει πάρει το όνομα του από το Ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει βρύση.

Στα 800 μέτρα ο δρόμος γίνεται, για λίγο επίπεδος. Στο σημείο αυτό που σταματάνε και τα jeep safari για να θαυμάσουν την θέα μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη στάση, έχουμε περάσει πλέον τις δύσκολες ανηφόρες και μένει λίγο ακόμα μέχρι την κορυφή.

Επόμενη στάση και υψηλότερο σημείο της διαδρομής το “Πηγάδι της Καράς” ένα μικρό οροπέδιο όαση με πολλά μιτάτα βοσκών, πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε εξοχικά. Εδώ βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Μάμα του προστάτη των ποιμένων και των ζώων. Ο άγιος γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου, οι βοσκοί της περιοχής ετοιμάζουν γλέντι και όποιος παρευρεθεί θα έχει την ευκαιρία να πάρει μπόλικη πρωτεΐνη από τα πολλά βραστά και τα αντικριστά και ίσως μερικούς υδατάνθρακες από το λιγοστό πιλάφι.

Ο δρόμος προς το Οροπέδιο είναι πλέον κατηφορικός αλλά δεν μπορούμε να μην κάνουμε μερικές στάσεις. Τουλάχιστον μια για να δούμε την πανοραμική θέα και να θαυμάσουμε τους γύπες που μόνιμα πετούν σε αυτή την περιοχή ψάχνοντας την λεία τους ή κουρνιάζουν στα βράχια για να χωνέψουν, ολόκληρος ο νομός Ηρακλείου φαίνεται από εδώ. Επόμενη υποχρεωτική στάση το Μνήμα του Τσούλη στο Λάκκο της Χορτασσάς, το σημείο όπου καταλήγει και το μινωικό μονοπάτι, για να πετάξουμε ένα μικρό πετραδάκι - ανάθεμα στον μοχθηρό γενίτσαρο που οι Κρητικοί σκότωσαν εδώ το 1817.

Η πρώτη αυτή κατάβαση καταλήγει στο Οροπέδιο Λασιθίου στο Χώνο, την μεγάλη σπηλιά που καταπίνει τα νερά του Οροπεδίου τα οποία δεν έχουν άλλη διέξοδο (μέχρι πρόσφατα που κατασκευάστηκε το υπόγειο κανάλι από τη μονή Βιδιανής μέχρι τις Γωνιές). Μόλις φτάσουμε στην Άσφαλτο πάμε αριστερά στον ασφαλτόδρομο. Σε ένα χιλιόμετρο συναντάμε το Μοναστήρι της Βιδιανής όπου υπάρχει πάντα τρεχούμενο δροσερό νερό και ένα μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας με βαλσαμομένα ζώα και φυτά της Κρητικής πανίδας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Ζωοδόχο πηγή και γιορτάζει στις 121545 Αυγούστου. Μια τελευταία μικρή ανηφόρα 75 μέτρων, και φτάνουμε στο Σελί της Αμπέλου όπου δεσπόζουν τα ερείπια των 27 ανεμόμυλων που άλωτε άλεθαν τα σιτηρά του οροπεδίου. Από εδώ θα κατηφορίσουμε από την άσφαλτο. Λίγο πριν την Κερά στα αριστερά μας υπάρχει ένας χωματόδρομος τον οποίο ακολουθούμε για να περάσουμε το φαράγγι της Αμπέλου. Το φαράγγι είναι πανέμορφο και η θέα προς το Αβδού και την τεχνητή Λίμνη του αποσελέμη καταπληκτική. Το downhill είναι γρήγορο αλλά σε κάποια σημεία καλό είναι να ελαττώσουμε ταχύτητα για να μη βγούμε εκτός δρόμου καθώς μερικές στροφές είναι ανάποδες. Μέσα στο φαράγγι υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό.

Η πρόταση μας είναι να γίνει η ποδηλασία αντίθετα από την κίνηση των δεικτών του ρολογιού προκειμένου να περάσουμε όσο το δυνατό γρηγορότερα από το Κατά την χριστιανική παράδοση ο Άγιος Μάμας είναι ο προστάτης των βοσκών και των ζώων. Η λατρεία του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτης και κυρίως στα χωριά με πολλούς Κτηνοτρόφους. Αυτός είναι και ο λόγος που συναντάμε τα ξωκλήσια του άγιου σχεδόν μόνο στα όρη. Στα όρη περνάνε τον χρόνο τους οι βοσκοί και στον άγιο Μάμα κάνουνε τάματα να προστατεύει τα κοπάδια τους.

...και ανακαλύψτε την Κρήτη!

Χάρτες


Asphalt road


Dirt road


Single track


Carrying / pushing


Alternative route

Κατεβάστε αυτή την διαδρομή δωρεάν σε όλες τις διαθέσιμες μορφές αρχείων!